Jongerencoach en onderwijscoach Haarlem en omgeving
left_bar

Examentips

Tips voor de eindexamenkandidaat

Allereerst is er een felicitatie op zijn plaats! Gefeliciteerd, je zit in de eindexamenklas. Dit schooljaar ga je eindexamen doen. De afgelopen jaren heb je hier naar toegewerkt en nu is het dan eindelijk zover!
Hieronder volgen wat tips die je kunt gebruiken om zo goed mogelijk voorbereid de (school)examens in te gaan.


1. Motivatie

Zorg dat je weet waarom je je diploma wilt halen. Waar doe je het eigenlijk voor? Dat is voor iedereen anders. Gemotiveerd zijn is belangrijk en het helpt je door te zetten. Als je nog geen idee hebt, wat je als vervolgstudie wil gaan doen, is het nu de tijd om open dagen te bezoeken.


2. Studieritme

Zorg ervoor dat je iedere dag iets doet, met name op de dagen waarin je relatief veel tijd hebt. Daardoor kom je vanzelf in een ritme waardoor het makkelijker vol te houden is. Je gelooft het misschien niet, maar je gaat je, als je eenmaal in een ‘flow’ zit, ‘schuldig’ voelen als je een dag niet geleerd hebt.


3. Bewaar het overzicht

Wat moet je precies doen voor de (school)examens? Wanneer zijn deze? Wanneer moet je profielwerkstuk ingeleverd worden? Wanneer is je presentatie van het PWS? Maak een overzicht. Een goede planning geeft overzicht en rust en voorkomt dat je voor verrassingen komt te staan. Zorg ervoor dat je een realistische planning maakt. Dan zal het je beter lukken om je aan de planning te houden. Het is normaal om in aanloop tot aan de eerste schoolexamens ongeveer 2 uur per dag effectief te besteden aan leren en oefenen. Dat zal wellicht niet iedere dag mogelijk zijn. Denk daarbij aan sporten, verjaardagen, weekendjes weg, baantjes etcetera. Dat moet dan op een ander moment in diezelfde week gecompenseerd worden. Zorg dat je daar in de planning rekening mee houdt. Schat in hoeveel tijd je per vak, tot aan de examens denkt kwijt te zijn. Een planning is ‘dynamisch’, dat wil zeggen dat deze te allen tijden kan worden aangepast.


4. Zorg voor een stimulerende werkomgeving

Zorg dat je kamer waar je leert, opgeruimd is en weinig afleiding biedt. Zorg voor voldoende frisse lucht in de kamer.


5. Vraag om hulp!

Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag hulp als je het idee hebt dat je het overzicht kwijt bent, of wanneer je voor bepaalde vakken extra ondersteuning nodig hebt. Of wellicht heb je hulp nodig bij het maken van een planning, of heb je hulp om gemotiveerd te blijven? Je hebt niet zoveel lesdagen meer, vraag je docent om hulp nu het nog kan!


6. Zorg voor een gezond leefpatroon

Vooral net voor een belangrijke examenperiode is het belangrijk dat je een ritme aanhoudt met voldoende slaap, beweging en ontspanning. Blijf sporten en bewegen in de buitenlucht. Bewegen is goed voor je lijf en helpt ook om daarna weer beter te leren.


7. Leg je telefoon weg

Het is bewezen dat wanneer je geconcentreerd aan het leren bent en je wordt afgeleid door je telefoon, het minimaal 10 minuten! duurt voordat je je concentratie terug hebt. Leg je telefoon beneden aan de lader of leg hem uit het zicht. Je zal merken dat je tijd overhoudt! In je pauzes is het moment om je telefoon te checken. Laat je vrienden weten dat je tijdens het leren niet bereikbaar bent. Dan hoef je je ook geen zorgen te maken, dat je niet snel genoeg reageert!


8. Oefening baart kunst!

Juist in de vakken waar je niet zo goed in bent, kan je misschien het gevoel hebben dat het toch niet lukt. En omdat je er zo tegenop ziet, stel je het leren van deze vakken dan juist uit. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat juist door veel te oefenen verrassend goede resultaten kunnen worden bereikt! Hieronder volgen een aantal tips om (nog) beter te leren:


A. Oefenen en oefenen en nog eens oefenen!

Gebruik hiervoor examenbundels, oude examens, maak extra opgaven uit je boek of vraag de docent om extra oefenmateriaal.
Maak een paar opgaven en check wat je goed hebt gedaan en wat er niet goed ging. Was het een slordigheidfoutje of snap je het gewoon nog niet? Door te oefenen raak je er meer mee vertrouwd.
B. Herhalen
Neem nog een keer alle theorie door en maak de vragen waar je moeite mee hebt nog een keer.
C. Nog meer oefenen

Hierdoor bouw je routine op, je hersenen herkennen de routine en dan gaat de verwerking van de opdrachten sneller.
D. Slaap er een nachtje over

Als je vandaag niet uit een lastige opgave komt en je hebt er serieus moeite voor gedaan, sla de opgave over en probeer het morgen nog eens. Je zal verrast zijn hoeveel opgaven je kunt oplossen door er de volgende dag nog eens naar te kijken! En over nachtrust gesproken: probeer niet te laat naar bed te gaan. Liever na 22 uur geen schoolwerk weer. Een goede nachtrust zorgt voor een beter begrip.
E. Las pauzemomenten in!

Het is effectiever om 5 keer een half uur te werken met 10 minuten pauze dan tweeënhalf uur achter elkaar!
F. Neem de tijd en geef niet snel op

Je moet soms echt veel moeite doen om het uiteindelijk te begrijpen. Maar als je de tijd en het geduld neemt, word je er echt voor beloond.
G. Stel prioriteiten

Een planning maken, lukt de meesten nog wel. Je eraan houden is een ander verhaal. Zorg dat je prioriteiten stelt. Merk je dat je in tijdsnood komt? Stel prioriteiten. Heb je een baantje? Misschien is het handig als je iets minder gaat werken. Leuke feesten met vrienden? Bedenk dat wanneer je eenmaal examen hebt gedaan er alle tijd is voor feesten. En hoeveel leuker zijn deze feesten als je ook nog je middelbare schooldiploma op zak hebt!
Daarnaast zal iedereen begrip hebben voor het feit dat je misschien wat vaker afzegt: je zit in de eindexamenklas en je bent je serieus aan het voorbereiden voor je toekomst!


9. Hoe ga je het vieren?

En tot slot: beloon jezelf! Stel jezelf iedere periode dat je je aan je planning hebt gehouden een kleine beloning in het vooruitzicht en bedenk hoe je het gaat vieren als je het felbegeerde papiertje in handen hebt. Juist door dat te visualiseren, kan dat je door de moeilijke momenten heen helpen!

Wil je meer tips en informatie neem dat contact met mij op!

Heel veel succes!!!

DIRECT AFSPRAAK MAKEN

+31 6 13 60 08 00

 VOLG ONS OP

facebook twitter linkedin